České buchty s povidly
V naší malé zemi snad neexistuje osoba, která by je alespoň jednou za život neochutnala. Kynuté buchty s povidly jsou pohádkový recept, který zavání nedělí, dětstvím a máminou zástěrou.
Mají pověst náročného pekařského výtvoru, kterou bychom rádi vyvrátili. Vždyť už naše prababičky je bez současných vymožeností pravidelně pekly jako sladkou tečku za nedělním volnem. Jejich přípravou vás teď krok za krokem provedeme. A aby se vážně povedly, nezapomeňte použít kvalitní přísady.
Suroviny na jeden tradiční pekáč buchet:
500 g pšeničné hladké mouky – Mlynářova volba (odkaz na produkt)
- sůl
- 250 ml plnotučného mléka
- 50 g krupicového cukru
- ½ kostky droždí
- 2 lžíce nastrouhané kúry z bio citronu
- 80 g rozpuštěného másla (plus 60 g na vymazání pekáče)
- 2 žloutky
- Švestková povidla
- 2 lžíce rumu
- Moučkový cukr na posypání buchet
Jak na buchty:
- Kvásek. To nejtěžší nás čeká hned na začátku. Do přibližně 100 ml vlažného mléka přisypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Promíchejte a počkejte asi 10 minut, než se v něm začnou tvořit bubliny.
- Mouka. Použijte mouku s dobrými pekařskými vlastnostmi. Výrazně vám totiž ulehčí práci. Těsto s ní skvěle vykyne, nebude se tolik lepit k míse a bude úžasně vláčné. Prosejte ji a přidejte trošku soli, zbytek cukru a citrónovou kúru. Do mouky udělejte důlek. Vlijte do něj máslo, žloutky, kvásek a mléko, které ale přidávejte postupně.
- Těsto. Na řadě je zpracování těsta, na němž si dejte opravdu záležet. Důkladně ho prohněťte a propojte všechny ingredience. Výsledkem by mělo být hladké a pružné těsto. To vložte do mísy, poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Následuje asi hodinový proces kynutí, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Tvorba buchet.Příprava buchtové náplně je snadná. Stačí smíchat povidla s rumem. Odleželé těsto vyválejte na přiměřeně tenkou placku a rozdělte na čtverečky 5 x 5 cm. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku povidlové náplně a vytvarujte buchtu. Konce těsta pečlivě slepte k sobě. V pekáči si rozpusťte máslo, v němž ještě všechny buchty ze všech stran vyválejte. Pak je nechte ještě 15 minut v pekáči kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Pečení buchet.Před pečením buchty pomažte mašlovačkou. Pečte 15 minut na 200 stupňů, pak snižte teplotu na 180 stupňů a nechte je dalších 15 minut zezlátnout. Po vychladnutí tuhle dobrotu nezapomeňte poprášit moučkovým cukrem a nedělní mlsání může začít.