Podzim přišel a dýňová sezóna s ním. Dýňová polévka na mě teče všude kam se podívám a protože mi již (ne)slušně řečeno leze krkem, rozhodla jsem se zbavit svět jedné přebytečné dýně a vytvořit z ní něco sofistikovanějšího. Mluvíme totiž o zelenině, která se dá úžasně využít právě při pečení. Volba padla na dýňové kostky (při troše větší vláčnosti bych si troufla nazvat to brownies), které jsou tak akorát sladké a tak akorát burákové. Milovníci burákového másla si budou debužírovat stejně jako já. 😋🥜🥜
100g pohankové mouky
50-100g cukru (dle preference sladkosti, úplně vynechat cukr nedoporučuji)
250g dýňového pyré
200g burákového másla
50g sladkého sirupu (použila jsem datlový)
1 lžička octa
½ lžičky sody
2 lžičky pečicího prášku
Špetka soli
1 lžička mleté skořice
Hrst mandlí na ozdobu
1. Nejdříve si připravíme dýni. Máslovou oloupeme, hokkaido nemusíme. Vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka – zhruba 15 minut. Kostky poté necháme vychladnout a v mixéru rozmixujeme na dohladka na jemné pyré.
2. Burákové máslo se sirupem zahřejeme na mírném plamenu a necháme rozpustit, aby směs povolila a byla krásně krémová. Odstavíme z plotny, přidáme dýňové pyré a vytvoříme kompaktní směs. Nakonec vmícháme ocet.
3. Do jiné mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sodu, pečicí prášek, sůl a skořici. Postupně obě směsi spojíme v hladké těsto. To vylijeme do formy vyložené pečicím papírem, doporučuji menší, těsto příliš nevyběhne. Pečeme na 180 asi 45 minut.