Květákový chleba

Dlouhé roky byla moje jediná zkušenost s květákem ze školní jídelny, což přiznejme si, květákový mozeček není žádná sláva🤷🏼‍♀️ Pak jsem začala objevovat spoustu receptů jak se dá využít i jinak (takovou květákovou rýži jím prakticky pořád a květákový steaky jsou na příštím pořadu dne), načež se ze mě stal nově objevený květákový nadšenec.🖤Takže bych to nebyla já, kdybych ho nevyužila i v troubě.💁🏼‍♀️Volba padla na květákový chléb, což uznávám, že nezní úplně lákavě, ale jenom do doby než ho ochutnáte! Myslela jsem si, že můj doposud nejlepší chlebový výtvor je ten pohankový, ale chyba lávky😈Tento je mnohem vláčnější a křehčí, a k tomu bezlepkový, takže už nikdo nemá výmluvu proč ne! Česnek a koření navíc posílají chuťové pohárky do ještě vzdálenější galaxie chutí a kdo mi řekne, že mu nechutná, tomu neuvěřím.🤔Na papkání jsem zkopírovala kombinaci ze svojí poslední snídaně v Coffee roomu, protože byla naprosto skvělá 🥰 Avokádo, granátové jablko a koriandr.🦄Jediné mé doporučení je pořiďte si plátýnko nebo jemnou gázu, ať si ždímáním květáku nemusíte plácat čisté utěrky jako já🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

1 květák

6 vajec

200g pohankové mouky

70g oleje

5 stroužků česneku

1 lžička kypřicího prášku

1 lžička provensálského koření

Špetka soli

 

  1. Květák rozmixujeme na jemnou drobenku a na pár minut spaříme v horké vodě. Po vychladnutí z něho vymačkáme přes kus látky veškerou vodu.
  2. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V míse smícháme žloutky, malou část vyšlehaného sněhu, pohankovou mouku, česnek, kypřicí prášek, olej, sůl a koření. Vše spojíme a nakonec lehce vmícháme zbytek sněhu a květák.
  4. Hotové těsto vlijeme do chlebové formy a pečeme při 180 stupních zhruba 50 minut, před vyndáním z trouby vyzkoušíme špejlí.