Pohankový bezlepkový chléb

Já osobně nejsem na slané pečení, ale chápu, že v tom můžu být sama a že bych měla osvěžit repertoár. Tento chléb jsem objevila, když jsem si tak jednou řekla, že si udělám moučnou pauzu a během ní zjistila, že nejvíc mi chybí právě obyčejné pečivo. Kupované bezlepkové mě moc neoslnilo (možná jenom neumím nakupovat) a začala jsem raději péct domácí. K tomu mi nejlépe posloužila pohanka, která dá rozmočit a přetvořit ve vynikající chlebík. Nebojte se ho zkusit i v případě, že vám pohanka nechutná, její chuť se tu skoro ztratí. Chléb drží výbornou strukturu, je vláčný a díky kmínu připomíná ten klasický. Pro delší trvanlivost ho uchovávám v lednici, kde vydrží 4-5 dnů. P.S. Příprava těsta zabere míň času než dojít ráno do pekárny a zpět, takže o důvod navíc dát mu šanci!🤝

400g pohanky
50g kukuřičné mouky
5 lžic jablečného octa
200 ml vody
2 lžíce oleje
větší špetka soli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička kypřicího prášku + půl lžičky sody
slunečnicová semínka na posypání

Pohanku zalejeme vodou a necháme přes noc namáčet. Poté ji slijeme, propláchneme, dáme do mixéru společně s octem, vodou a olejem a mixujeme do hladka. Vzniklou směs vlijeme do mísy a smícháme s moukou, solí, kmínem, kypřicím práškem a solí. Vlijeme do chlebové formy, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut – před vyndáním zkontrolujeme špejlí.