Veganský banánový chlebíček

Tenhle dezert byla jedna velká improvizace, která měla tři zadání. Za prvé musí být 100% veganský, aby si mohla pochutnat i moje spolubydlící. 👭 Za druhé musí být naprosto skvělý, protože jsem na sebe moc náročná. 👑 A za třetí nemůže vyžadovat nic co nemám doma, protože se mi nikam nechtělo🤷🏼‍♀️ ... No to poslední jsem v rámci obětování se za tým nakonec oželela a vznikla tahle dobrota. Banánový chlebíček dělám již dlouho (a doteď jsem si myslela, že lepší už nebude), ale tento vyšel ještě mnohem vláčnější a nadýchanější. Následně jsem ho promazala datlovým “karamelem”, který jsem kdysi někde okoukala a to všechno završila krémem ze silken tofu, který chutná jako slaďounký tvaroh a pokud se budeme ještě kdy v životě bavit o veganském krému, za mě jednoznačná volba🤩 A příště peču až za týden, protože si ode dneška válim šunky v Emirátech🙈☀️

Těsto:

250g hladké mouky

200g cukru

150g margarínu

110g jablečného pyré – přesnídávky

3 větší zralé banány, rozmačkané

Lžička jedlé sody

Dvě lžičky kypřicího prášku

Lžička skořice

Lžička mletého zázvoru

 

Datlový „karamel“

20ks datlí, bez pecky

Špetka soli

Voda dle potřeby

 

Krém

1 balení silken tofu

4 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)

2 lžíce citronové šťávy

 

  1. Ve velké míse prošleháme cukr, jablečnou přesnídávku a rozmačkané banány. Do té samé mísy následně prosejeme mouku, přidáme sodu, kypřicí prášek, skořici a zázvor a promícháme. Jako poslední přidáme rozpuštěné vychladlé máslo a vypracujeme těsto. Vlijeme do formy a pečeme na 180 stupňů 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
  2. Mezitím připravíme datlový karamel – datle necháme 10 minut namočit v teplé vodě, aby změkly. Okapané pak přemístíme do kuchyňského robota a začneme pomalu mixovat. Nejdřív jenom pulzujeme, občas setřeme z okrajů a když se začíná tvořit souvislá hmota, přidáme trochu vody. Dále postupně mixujeme a přidáváme po troškách vodu, dokud nedostaneme požadovanou konzistenci. Doporučuji konzistencí něco jako burákové máslo, aby se s tím dobře pracovalo, ale zároveň karamel nestékal. Pro zvýraznění chuti můžeme dochutit malou špetkou soli.
  3. Na přípravu krému dáme do mixéru všechny ingredience a rozmixujeme. Poté chladíme v lednici, dokud krém trochu neztuhne.
  4. Upečený chlebíček po vychladnutí rozkrojíme podélně na 3 díly a promažeme datlovým karamelem. Jakmile je krém pevnější, naneseme ho navrch chlebíčku. Já jsem na závěr ozdobila pekanovými ořechy.