Tenhle dezert byla jedna velká improvizace, která měla tři zadání. Za prvé musí být 100% veganský, aby si mohla pochutnat i moje spolubydlící. 👭 Za druhé musí být naprosto skvělý, protože jsem na sebe moc náročná. 👑 A za třetí nemůže vyžadovat nic co nemám doma, protože se mi nikam nechtělo🤷🏼♀️ ... No to poslední jsem v rámci obětování se za tým nakonec oželela a vznikla tahle dobrota. Banánový chlebíček dělám již dlouho (a doteď jsem si myslela, že lepší už nebude), ale tento vyšel ještě mnohem vláčnější a nadýchanější. Následně jsem ho promazala datlovým “karamelem”, který jsem kdysi někde okoukala a to všechno završila krémem ze silken tofu, který chutná jako slaďounký tvaroh a pokud se budeme ještě kdy v životě bavit o veganském krému, za mě jednoznačná volba🤩 A příště peču až za týden, protože si ode dneška válim šunky v Emirátech🙈☀️
Těsto:
250g hladké mouky
200g cukru
150g margarínu
110g jablečného pyré – přesnídávky
3 větší zralé banány, rozmačkané
Lžička jedlé sody
Dvě lžičky kypřicího prášku
Lžička skořice
Lžička mletého zázvoru
Datlový „karamel“
20ks datlí, bez pecky
Špetka soli
Voda dle potřeby
Krém
1 balení silken tofu
4 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)
2 lžíce citronové šťávy