Poslední dny je mi taková zima, že bych se akorát zavinula do peřiny a nevytáhla paty z domu. Doma mě ale učili, že je třeba býti ženou činu, tak jsem zavinula raději tvaroh do těsta. Jelikož jsem doteď znala závin pouze ten balený ze supermarketu (který už tak mi chutnal), u tohodle čerstvého domácího mi chuťové pohárky zaplakaly blahem. Kynuté těsto doporučuju připravovat v kuchyňském robotu, ruční příprava si vyžaduje jistou dávku fyzického úsilí. 💪🏻 Prý se nemá jíst teplé, ale vzhledem k tomu, že nejlepší je právě čerstvě vytažené z trouby, se mi nikdy nedaří tento pokyn dodržet a celý závin zmizí dřív, než stihne vychladnout. Zavinout můžete i jiné náplně, mým druhým favoritem jsou jablečná povidla s ořechy, aneb sofistikovanější verze štrůdlu (protože koupit listové těsto umí každý, že🤔). Tak hurá zavinovat!💁🏼♀️
Těsto:
200 ml vlažného mléka
1 lžíce krystalového cukru
1 ks droždí
500g polohrubé mouky
1 vejce
125g rozpuštěného másla
špetka soli
Tvarohová náplň:
500g tvarohu
Cukr moučka (množství dle chuti)
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
2 vejce
citronová kůra
vejce na potření