Kynuté skořicové šneky
Moje učení na státnice jde šnečím tempem, tak alespoň tematicky peču. Většinou mívám problém, že mi těsto moc nevykyne - tak prosím dneska vykynulo tolik, že mám spíš jednu neoddělenou masu těsta😂 Asi mi chce bůh učení dopřát ještě více cukru na obalení nervů🧐Původně jsem je chtěla odnést kamarádovi a podělit se... Nope, stihla jsem všechno sníst sama do druhého dne. A ano, takhle to u mě dopadá při pečení často.🤷🏼♀️🤦🏼♀️
Těsto:
180ml vlažného mléka
2 lžíce krystalového cukru
1ks droždí
400g hladké mouky
1 celé vejce + 1 žloutek
60g rozpuštěného másla, vychladnutého
Špetka soli
Náplň:
80g hnědého cukru
60g hodně změknutého másla
1-2 lžíce skořice
Poleva:
100g smetanového sýra – použila jsem Philadeplhii
80g moučkového cukru (nebo dle chuti)
20g změklého másla
- Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka nadrobíme droždí a přidáme dvě lžíce krystalového cukru. Směs necháme na teplém místě odstát a vzejít asi 15 minut.
- Mezitím si do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce a žloutek, rozpuštěné máslo (zchladlé na pokojovou teplotu) a špetku soli. Jakmile nám kvásek vyběhne, přidáme ho k moučné směsi a vypracujeme hladké těsto (v robotu nebo ručně na ploše). Hotové těsto necháme na teplém místě zhruba hodinu vykynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na silný obdélníkový plát, který potřeme změklým máslem a posypeme směsí cukru a skořice. Rukou po celé ploše promneme a zapracujeme do sebe. Celý plát opatrně srolujeme a nakrájíme na šneky. Já raději dělám menší počet opravdu velkých šneků, proto roluju po kratší straně obdélníku a krájím široké kusy. Šneky skládáme těsně vedle sebe do formy, nenecháváme mezery. Jako klasické buchty.
- Když máme formu zaplněnou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny vykynout. Poté pečeme na 175 stupňů 20 minut, maximálně 25. Vyndejte ihned, jakmile začne těsto na povrchu zlátnout, nenechávejte dopékat. Jedině tak zůstanou uvnitř fantasticky měkké a nadýchané.