Kdo nepeče bábovku, není klasik. Já jsem se vrhla na zbytek popadaných jablek, vyloupala pár vlašských ořechů a udělala to hezky česky. Těsto je hotové za pár minut, upečené za trochu víc, ale za to čekání to stojí. Jablka ji dodávají úžasnou vláčnost, díky které bude snězená raz dva. U nás je bábovka součástí odpolední kávy při nedělní rodinné pohodě, ale skvěle poslouží jako sladká snídaně, svačina na cesty... a cokoliv dalšího.
300g polohrubé mouky
250g krupicového cukru
1 sáček kypřícího prášku
1 sáček vanilkového cukru
80g másla
3 vejce
300g strouhaných jablek
Hrst vlašských ořechů
1. Nastrouháme jablka a dáme stranou.
2. Do dvou misek oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
3. Ke žloutkům přidáme změklé máslo, cukr a vanilkový cukr a vyšleháme v kompaktní směs.
4. Do velké mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem. Postupně zapracujeme žloutkovou směs, jablka, ořechy a nakonec sníh.
5. Těsto vlijeme do vymazané bábovkové formy a pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut, před vyndáním z trouby vyzkoušíme špejlí. Hotovou bábovku nechte nejprve vychladnout a až poté vyklopte z formy.