Kynutý tvarohový závin

Poslední dny je mi taková zima, že bych se akorát zavinula do peřiny a nevytáhla paty z domu. Doma mě ale učili, že je třeba býti ženou činu, tak jsem zavinula raději tvaroh do těsta. Jelikož jsem doteď znala závin pouze ten balený ze supermarketu (který už tak mi chutnal), u tohodle čerstvého domácího mi chuťové pohárky zaplakaly blahem. Kynuté těsto doporučuju připravovat v kuchyňském robotu, ruční příprava si vyžaduje jistou dávku fyzického úsilí. 💪🏻 Prý se nemá jíst teplé, ale vzhledem k tomu, že nejlepší je právě čerstvě vytažené z trouby, se mi nikdy nedaří tento pokyn dodržet a celý závin zmizí dřív, než stihne vychladnout. Zavinout můžete i jiné náplně, mým druhým favoritem jsou jablečná povidla s ořechy, aneb sofistikovanější verze štrůdlu (protože koupit listové těsto umí každý, že🤔). Tak hurá zavinovat!💁🏼‍♀️

Těsto:

200 ml vlažného mléka

1 lžíce krystalového cukru

1 ks droždí

500g polohrubé mouky

1 vejce

125g rozpuštěného másla

špetka soli

 

Tvarohová náplň:

500g tvarohu

Cukr moučka (množství dle chuti)

2 sáčky vanilkového cukru

2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

2 vejce

citronová kůra

vejce na potření

 

  1. Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka nadrobíme droždí a přidáme lžíci krystalového cukru. Směs necháme na teplém místě odstát a vzejít asi 15 minut.
  2. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, rozpuštěné máslo (zchladlé na pokojovou teplotu) a špetku soli. Jakmile nám kvásek vyběhne, přidáme ho k moučné směsi a vypracujeme hladké těsto (v robotu nebo ručně na ploše). Hotové těsto necháme na teplém místě zhruba hodinu vykynout.
  3. Pro přípravu náplně smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem, vejci a citronovou kůrou.
  4. Jakmile těsto vykyne, rozválíme ho na dva velké pláty, které naplníme tvarohovou směsí a zavineme. Před pečením můžeme nechat ještě několik minut vykynout na plechu, nakonec povrh pomažeme žloutkem. Pečeme při 180 stupních zhruba 30 minut.