Mrkvový dort

Chápu, že těch sladkostí je někdy moc a člověk má chuť raději na nějakou zeleninu. Skvělá je například mrkev. Stačí nastrouhat a máte výborný salát (a ještě budete dobře vidět). A kdyby se vám stalo, že ten salát omylem osladíte a upečete, nevadí, vznikne z toho docela fajn dort. Třeba tenhle mrkváč 🥕

Těsto
200g hladké mouky
200g polohrubé mouky
200g cukru
4 vejce
¾ hrnku rozpuštěného másla
800g mrkve
Hrst ořechů – preferuji vlašské, popřípadě lískové
Hrst sušených brusinek (popřípadě rozinek)
Balíček prášku do pečiva
Lžička skořice
Půl lžičky mletého zázvoru
Špetka soli

Krém
500g mascarpone
200g smetana ke šlehání
Moučkový cukr dle chuti – dávám zhruba 3 lžíce

1. Mrkev oloupeme a v robotu nasekáme najemno. Doporučuji opravdu malé kousky, ale pozor ať neuděláte kaši. Mrkev lze také nastrouhat, ale je to zbytečná otročina navíc.
2. Ve velké misce vyšleháme máslo s cukrem a po jednom zapracujeme všechna vejce. Do takto připravené směsi poté prosejeme mouku, přidáme sodu, pečicí prášek, skořici a zázvor, sůl a vytvoříme jemné těsto. Nakonec vmícháme ořechy a brusinky.
3. Pečeme v kulaté dortové formě na 180 asi 45-60 minut, průběžně zkoušíme špejlí. Já jsem použila malou formu a dort měla hodně vysoký, při pečení v klasické formě o průměru 26 cm bych zvolila kratší čas pečení, 30-45 minut.
4. Pro přípravu krému šleháme mascarpone s cukrem a smetanou, dokud smetana neztuhne. Necháme chvilku ztuhnout v lednici.
5. Po upečení necháme korpus kompletně vychladnout a podélně rozkrojíme na dva pláty. Vyplníme krémem a ozdobíme dle chuti – já jsem použila strouhanou čokoládu a ořechy.
6. Hotový dort necháme před konzumací alespoň dvě hodiny v lednici, nejlepší je druhý den.